Foto: Prachtige ongerepte natuur, mooie baaien vind je op Saba. Ga het ontdekken!

Saba

Taal: Engels, Nederlands
Hoofdstad: The Bottom
Populatie: 1.500
Oppervlakte: 13 km2
Klimaat: Tropisch klimaat
Tijdverschil: -5uur
Valuta: US-Dollar
Saba

Saba is het kleinste maar hoogste eiland van de drie bovenwindse eilanden van het Nederlands Koninkrijk en heeft de status van een “bijzondere Nederlandse gemeente”. Saba is niet aantrekkelijk voor massatoerisme. Het heeft geen casino’s, heel weinig strand, geen massavermaak en weinig luxe. Alleen liefhebbers van natuur, van wandelen en duiken, van cultuur-historie, een heerlijk niet te warm klimaat en rust kunnen volop genieten van dit nagenoeg onbedorven eiland dat niet voor niets op de reservelijst staat voor Werelderfgoed zeer veel aan natuurbescherming doet. Het oppervlak lijkt klein, te weten ongeveer een kwart van de grootte van Schiermonnikoog.

Ongerept en onontdekt

Door de steile en hoge bergwanden, de talloze natuurpaden, de afwisseling met maar liefst 5 vegetatiezones maakt eindeloos ontdekken en genieten mogelijk.

Stelt u zich met gesloten ogen eens het Caribische gebied 30 jaar geleden voor. Het is bovendien één van ’s-werelds toplocaties voor wat betreft het duiken en snorkelen. Dit unieke en prachtige eiland verdient een bezoek van zeker een week. Maar een permanent verbijf voor gepensioneerden! is ook zeker aan te raden!

Saba_beach

 

Hoofdplaats en taal Saba

The Bottom is de “hoofdstad” maar daarnaast zijn er nog tal van aantrekkelijke dorpen meestal op een hoogte van 450 tot 550 meter boven zeeniveau.

Engels is de meest gebruikte taal maar ook Nederlands wordt veel gesproken.

Klimaat Saba

Saba heeft een tropisch klimaat met veel zon, weinig regenval en de bijna altijd aanwezige verkoelende passaatwind. De temperaturen liggen er door de hoogte aangenaam lager dan op de andere Caribische eilanden. De meest aantrekkelijke dorpen en wandel- en verblijfsplekken hebben een maximum temperatuur van 27 graden het hele jaar door en een minimum temperatuur van 23 graden Celsius. Net boven zeeniveau in soms woestijnachtig gebied komt het maximum ook niet boven de 30 graden.

Een heerlijk bijna Nederlands zomerklimaat. Het zgn. orkaanseizoen in het Caribische gebied loopt officieel van augustus tot eind november, maar in de praktijk is de kans op stormen beperkt tot de maanden september t/m oktober.

Saba_nature

Cultuur Saba

De cultuur van Saba wijkt enigszins af van de andere Caribische eilanden. De cultuurinvloeden van nakomelingen van Engelsen, Ieren, Schotten en in veel mindere mate Nederlanders zijn dominant. Relatief waren er weinig slaven op het eiland. Men leefde vooral van de zeevaart en natuurlijk produceerde men zijn eigen voedsel. Van die landbouw is weinig meer te zien, doordat het zgn. secundair regenwoud al weer over voormalige kleine plantages is heen gegroeid.

Natuurlijk zijn er ook nazaten van slaven, maar door de mobiliteit van mensen komen veel niet-blanken ook van andere eilanden, uit Suriname en Zuid-Amerika. Het is vooral de architectuur waardoor de typisch Sabaanse cottages het beeld in dorpjes bepalen en die een zeer charmante sfeer uitstralen.

Saba-BrassBAnd

Geografie Saba

Het eiland heeft vijf verschillende klimaatzones en landschappen. In de lagere gebieden is sprake van een woestijnachtig landschap met gras, cactussen en slechts enkele lage struiken. Ook is daar langs de kust op enkele plaatsen een betoverend maanlandschap van zeer grillige donkere lavarotsen. 


Boven het droge gebied komt een zone met hogere struiken, daarboven een zone met “gewoon” bos, dan het tropisch regenwoud en helemaal boven – uniek voor de Caribische eilanden – het nevelwoud. Ook wel genoemd het “nimfenwoud’: een stuk tropisch regenwoud dat heel vaak sprookjesachtig in de bijna lichtgevende nevel zit van de wolk rond de top van Mount Scenery.

Het bereiken van de top van de hoogste berg van het Nederlands Koninkrijk is altijd een unieke ervaring. Natuurlijk vanwege de trots dat men al die trappen omhoog heeft weten te lopen tot 877 meter hoog, maar ook vanwege dat nevelwoud of – bij helder weer door het unieke uitzicht over zoveel eilanden vlakbij: St Maarten, Anguilla, St. Eustatius, St. Kitts, St Nevis en soms zelfs Montserrat.

Absoluut een aanrader voor iedere bezoeker van dit eiland.

Saba by Air

Inwoners Saba

Saba telt als kleinste eiland van 'Caribisch Nederland' slechts ca. 1.500 inwoners plus ca. 500 Amerikaanse, medische studenten. Ongeveer de helft is van Europese komaf.

De meeste inwoners zijn nazaten van Nederlanders – vooral Zeeuwen – van de West-Indische Compagnie sinds 1640 en nakomelingen van Engelse, Ierse en Schotse piraten die korte tijd daarna naar Saba zijn gekomen er zich er gevestigd hebben.

Saba_people

Kaart van Saba

De kaart van Saba vindt u hierboven onder het tabblad 'kaart' naast de luchtfoto van Saba.

Saba_map

Praktische reisinformatie

Valuta

Sinds 10 oktober 2010 heeft Saba de status van “bijzondere Nederlandse gemeente”, maar als munt is gekozen voor de US dollar. De gangbare creditcards worden geaccepteerd in hotels, winkels en restaurants. Betalen met Euro’s is moeilijker en wordt afgeraden.


Douane

Een geldig Nederlands paspoort en een geldig retour- of doorreisticket zijn vereist voor uw reis naar Saba. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet contact opgenomen worden met de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN).


Gezondheid

Er worden geen vaccinaties aanbevolen.


Vervoer en reisinformatie

De vliegreis naar bestemming Saba duurt zo'n 9 uur. Men kan vertrekken met bijv. KLM / Air France vanuit Schiphol of vliegveld Charles de Gaulle (prijsverschillen!) naar St. Maarten waar men moet overstappen op een klein vliegtuigje van WinAir. Bij reserveringen via de KLM moet men zelf een ticket reserveren voor WinAir. Air France geeft wel de mogelijkheid om de hele reis naar Saba voor beide maatschappijen te boeken.

Het eiland heeft geen openbaar vervoer maar als men de tijd ervoor neemt is veel lopend te bereiken en er zijn veel taxi’s. Het huren van een auto is mogelijk, maar men zal wel moeten wennen aan een smalle weg, zeer steile hellingen en meer bochten dan in welk Europees land ook.


Elektriciteit

110V, soms ook 220V. In één van de hotels, de Ecolodge, moet men het doen met 12 V.

 

Zoek uw bestemming

Bijv. Spanje of New York
Tenzing Travel - Latijns-Amerika

Pagango nieuwsbrief!

Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief met aanbiedingen & reisinformatie: