Panama

Taal: Spaans
Hoofdstad: Panama-stad
Populatie: 3.360.500
Oppervlakte: 75.517 km2
Klimaat: Gematigd landklimaat
Tijdverschil: -6 uur
Valuta: Balboa
Panama
De Republiek Panama is een land gelegen in Midden-Amerika. Panama, in het westen grenzend aan Costa Rica en naar het oosten uitstrekkend en grenzend aan Colombia, vormt de verbinding met Zuid-Amerika. Panama is voornamelijk bekend om het Panamakanaal. Dit kanaal loopt van Colón naar Panama-stad en maakt de doorsteek mogelijk tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Een vakantie naar Panama brengt u naar een land met mooie zandstranden, schitterende tropische eilanden, waar u heerlijk kunt relaxen, kunt snorkelen en kunt genieten van de prachtige oceaan. Het brengt u naar bergen en bossen waar u uitstekend kunt wandelen, kunt kajakken door de enorme stroomversnellingen of een duik kunt nemen in het frisse water van één van de wilde bergbeken. Panama is een land met vulkanische bronnen en tropisch regenwoud waar vele soorten planten te vinden zijn of dieren zoals jaguars, poema’s en luiaards. Maar niet alleen de natuur in Panama heeft veel diversiteit. Met de vele immigranten vanuit de hele wereld zult u in Panama een mix van culturen ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar Panama-stad. Hier vindt u de Frans-Aziatische keuken en kunt u dansen op muziek dat een combinatie is van Salsa, Merengue en Arabische klanken.

Hoofdstad en taal Panama

De hoofdstad van Panama is Panama-stad en de officiële taal is Spaans.
Skyline

Klimaat Panama

Panama heeft een tropisch klimaat wat betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. De gemiddelde temperatuur in Panama is 30 graden. Panama kent echter wel twee verschillende seizoenen. De zomer, het droge seizoen, loopt van december tot en met half april. De winter, het natte seizoen, loopt van half april tot en met november. Vooral in het noorden valt er tijdens het natte seizoen veel regen. De buien zijn kort maar hevig. Na de regenbui is het meestal gelijk weer zonnig. In Panama heerst een hoge luchtvochtigheidsgraad. Januari tot en met februari is de ideale reisperiode met de meest gunstige weersomstandigheden.

Panama_playaVenao

Cultuur Panama

In Panama leven verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar, zonder dat het tot problemen leidt. De Panamese inwoners staan dan ook bekend als gastvrije en vriendelijke mensen. Ongeveer 10% van de bevolking is Indiaans, de oudste bewoners van Panama. De zeven kleurrijke Indianenstammen die Panama kent zijn, met hun eigen bestuur en de volledige zeggenschap over hun eigen gebieden, trots op hun onafhankelijk. Alle indianen houden hun eigen cultuur en gewoontes aan. Sommige stammen leven meer geïsoleerd dan de andere. De Kuna-indianen en de Embera-indianen staan het meest open voor toerisme. De bevolking van Panama bestaat verder uit een mengeling van Spaanse, Franse, Noord-Amerikaanse en Aziatische afkomsten. Zo’n 85% van de inwoners is rooms-katholiek en ongeveer 10% protestants en 5% islamitisch.

In Panama zijn er veel gebouwen die op de Unesco lijst staan als cultureel werelderfgoed. In Panama vindt u veel contrast tussen oud en modern. Enerzijds kent dit land vooruitstrevende technieken, snelle infrastructuur, supermoderne winkelcentra en anderzijds behoud Panama oude tradities en bestaat er een korte afstand naar de primitieve leefomgeving van de Indianen.

 

De traditionele volkskunsten in Panama zijn de houtsnijkunst, ceramiek, het maken van maskers en textielbewerking. Van deze laatste categorie is de ‘mola’, een van oorsprong Indiaanse decoratietechniek, een voorbeeld. Op deze kunstig geborduurde blouses worden dieren, planten en andere figuren afgebeeld. De mola’s worden gemaakt door de Kuna vrouwen, die in de provincie San Blás wonen.
Panama_Pollera

De meest populaire muziekstijl in Panama is de salsa. De invloed van de Amerikanen is terug te vinden in de populariteit van jazz en de invloed van de voormalige inwoners van het Caribische gebied is terug te vinden in de calypso. Naast deze muziekstijlen is de moderne westerse muziek ook tot Panama doorgedrongen.

Geografie Panama

Landschap
Panama is met een oppervlakte van 75.517 km² ongeveer 1,8 keer zo groot als Nederland. Panama is een landengte die Midden-Amerika met Zuid-Amerika verbindt. Het land lijkt op een platliggende, uitgerekte S en heeft een lengte van circa 770 kilometer en een breedte van tussen de 60 en 177 kilometer. Ten noorden van Panama ligt de Caribische Zee, ten oosten Colombia, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama, en ten westen Costa Rica. Panama heeft zeer lange kustlijnen en beschikt dan ook over vele mooie zandstranden. Voor deze kusten liggen er ook veel eilanden, waaronder de San Blas-eilanden.
San

De Golf van Panama omvat de Archipiélago de las Perlas (de Archipel der Paarlen) die bestaat uit meer dan honderd eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 1165 km². De zuidkant van Panama is begroeid met relatief droge gewassen. De Caribische zijde van Panama is bedekt met tropisch regenwoud, rijk aan tropische bloemen en planten. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal, die het land verdeeld in een oostelijk en een westelijk deel. In de lengte wordt het land doorsneden door twee gebergten. De Serranía de Tabasara, met als hoogste piek de uitgedoofde vulkaan Baru (3478 m.), ligt in het westen. De Cordillera de San Blas en de Siërra del Darién vormen samen de gebergten van het binnenland. Tussen de twee gebergten bestaat het land uit vruchtbare heuvels, valleien en vlakten, dichtbegroeid met bossen. In de twee gebergten ontstaan minstens 325 rivieren die uitmonden in de Grote Oceaan en nog eens 150 die uitmonden in de Caribische Zee. De grootste en belangrijkste rivier, de Chagres, ontstaat in het midden van Panama en is in Gatún ingedamd tot een kunstmatig meer.


Inwoners

Slechts een kwart van Panama is bewoond. Van de bevolking (aantal inwoners wordt geschat op 3,2 miljoen) leeft ongeveer 49% in de steden en dan voornamelijk in Panama-stad en in de stad Colón, de steden die aan beiden uiteinden van het kanaal liggen. De rest van de bevolking woont rond het kanaal en aan de westelijke kust van de Grote Oceaan en de bergen die daaraan grenzen.
 

Kaart Panama

De kaart van Panama vindt u hierboven onder het tabblad 'kaart' naast de foto voor Panama.

Onze partner(s) voor uw reis naar Panama:

Panama is een bestemming die zich prima laat combineren met buurland Costa Rica. Oriënteert u zich vrijblijvend bij gespecialiseerde reisorganisatie(s) die u graag van dienst zijn zoals bijvoorbeeld:

treasury_travel_banner 

Praktische reisinformatie

Reisadvies
In Panama kan over het algemeen veilig worden gereisd. Reizen in de provincie Darien (met name het grensgedeelte met Colombia) wordt afgeraden. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Gezondheid

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. Vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden ter bescherming aanbevolen. In Panama komt malaria voor en aangeraden wordt om malariatabletten te gebruiken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.gezondopreis.nl.

Hoewel het water in de grotere steden van Panama drinkbaar is, wordt aangeraden flessenwater te drinken en fruit en groenten met flessenwater te reinigen. Het wordt afgeraden om het eten te nuttigen dat verkocht wordt op straat evenals de consumptie van zeevruchten in plaatsen die niet beschikken over alle hygiënische voorzieningen.


Douane

Voor uw vakantie naar Panama heeft u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig is.


Valuta

De munteenheid in Panama is de Balboa. U kunt in Panama vrijwel overal pinnen. U kunt het beste dollars meenemen, maar geadviseerd wordt om bij aankomst gelijk Balboa’s te pinnen. Betalen met een creditcard kan in hotels en de grotere restaurants, in kleinere gelegenheden meestal niet.


Vervoer

De afstand vanaf Nederland naar Panama is ongeveer 8.900 kilometer. Vanaf Amsterdam Schiphol kan er rechtstreeks gevlogen worden naar deze bestemming. Een vlucht duurt gemiddeld 14 uur.

In Panama is het makkelijk om een binnenlandse vlucht te maken. Panama heeft heel wat vliegvelden en maar liefst vier nationale luchtvaartmaatschappijen en de binnenlandse vluchten zijn betrouwbaar en niet erg duur. Ook met de bus kunt u comfortabel en goedkoop naar alle uithoeken van het land afreizen. Voor een redelijke prijs is het tevens mogelijk om een auto te huren. Met alle eilandjes waarover Panama beschikt en het enorme kanaal, zijn boten ook een belangrijk transportmiddel. In Darien en tussen de eilandjes van San Blás varen voornamelijk uitgeholde boomstammen. Ook zijn er vrachtschepen die passagiers meenemen. In de steden is het gemakkelijk om de bus of taxi te nemen. Het is wel belangrijk om altijd van te voren een prijs af te spreken als u niet voor een verrassing wilt komen te staan.


Elektriciteit

De netspanning is 110 Volt. U heeft hiervoor een verloopstekker nodig.

Zoek uw bestemming

Bijv. Spanje of New York
Tenzing Travel - Latijns-Amerika

Pagango nieuwsbrief!

Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief met aanbiedingen & reisinformatie: