Achtergrond: Malta. Cultuur en natuur gecombineerd op één eiland!

Malta

Het was warm, heel warm, vreselijk warm, misschien wel tè warm. De weergoden waren ons wel heel gunstig gezind: de temperatuur kwam niet onder de 40 graden en er stond geen zuchtje wind, wat je op een eiland wel zou verwachten. Zelfs de Maltesers spraken van extreme hitte. `s Nachts kwam de temperatuur niet onder de 30 graden en dus was slapen zonder airco best een opgaaf. Maar: het was wel helemaal te gek.


Onze vakantie in Malta in juni 2010. We vlogen midden in de nacht heen, niet geslapen en het eerste dagje doorgehaald. We verbleven in St. Julians in een Aparthotel, welke qua ligging helemaal super was (voor de kenners: 2 minuten van de boulevard van St. Julians en 2 minuten van het uitgaansgedeelte in Paceville), maar wat helaas qua hygiëne schrikbarend achterbleef. Ik was blij dat we de Biotex meehadden, zo konden we zelf de badkamer nog even schoonmaken, want die schoonmaaksters daar hadden beter ander werk kunnen gaan doen. Gelijk de omgeving verkend, ons koelkastje op de kamer gevuld -met Bacardi en cola voor vriend en Malibu en ananassap voor mij- en lekker ontbeten op een terrasje. Dit ging ons wel bevallen.

Dag 2 zijn we naar Valetta gegaan, de hoofdstad van Malta en zoals een oude vestingstad behoort te zijn. Veel smalle straatjes en veel historische attracties. `s Avonds gratis gegeten, maar niet voor er een bord gloeiendhete spaghetti (met saus) over me heen gegooid was door de bediening. Dat begon lekker...


Dag 3 was een relaxdag: rondgelopen, het ieder bekende zwembadhangen en natuurlijk mocht een lunch op een terras en een siësta hieraan niet ontbreken.


Dag 4 werd het weer hoognodig tijd voor actie en besloten we de bus te nemen naar Mdina, de voormalige hoofdstad en tegenwoordig een zo goed als uitgestorven vestingstad. Ook weer smalle straatjes, maar alles heel schoon en heel wit. En omdat het toeristenseizoen nog niet begonnen was, heerlijk rustig (zeg maar doodstil op de vogeltjes na) en veel fotomomenten zonder andere toeristen erop! Hierna zijn we het naastgelegen Rabat (het bewoonde gedeelte van de stad) ingelopen en hier graftombes en kathedralen bezocht. Natuurlijk aangevuld met een uitgebreide lunch, mét locale vis en wijn.

Europa_Portugal_Malta_Fishmarket

Dag 5 werd een stranddag. We besloten naar St. Paul's Bay te gaan, maar daar aangekomen met de bus bleek het een saai dorp te zijn en dus zijn we snel weer in de bus gestapt om door te rijden naar Golden Bay. Hier hebben we bij een luxe resort een paar ligstoelen en parasols gehuurd, want het zand was zeker 100 graden. Lekker gezwommen en liggen snoozen en einde van de dag weer loom in de bus terug.


Dag 6 gingen we vervolgens naar de Blue Grotto, een boottochtje over de zee naar de grotten waar het water zo blauw is, door de witte zandondergrond, en waar het licht zo mooi in het water schijnt dat het lijkt of het fluoriserend blauw is. Sowieso was het varen heerlijk, die ene vlaag wind hebben we dan ook tenminste gevoeld. Het dorpje nog even bekeken en wat rondgelopen en vervolgens weer richting hotel om daar het zweet en stof van ons af te laten glijden in het zwembad.

 

Europa_Portugal_Malta_BlueCave

 

Dag 7 was weer een rustig dagje. Beetje gedompeld in zee vlakbij het hotel, wat souvenirs gekocht en siësta gehouden.


Dag 8 besloten we naar Marsaxlokk te gaan, waar elke zondag een grote vismarkt wordt gehouden. Een heel ander soort markt dan hier en met de bus was het wederom een belevenis. Weer `s avonds naar de wedstrijd gekeken, wat helaas anders afliep, tot groot genoegen van de Portugezen die aan het tafeltje naast ons zaten te kijken. Vervolgens gewinkeld, terrasje gepakt, beetje gezwommen in zee, een excursie geboekt en `s avonds met twee meiden die we de vorige avond hadden gesproken tijdens het voetbal naar de lounge bar gegaan om ons daar aan de cocktails te wagen. Helaas had ik niet genoeg tijd alle cocktails van de kaart te proeven, maar wat ik geproefd heb was onwijs lekker!


Dag 9 was een oude vertrouwde zwembaddag. Beetje snoozen na alle cocktails, lekker terrassen (je moet tenslotte beginnen waarmee je geeïndigd bent) en ook deze avond, net als alle anderen uitgebreid uit eten geweest. Deze middag ook een heel lekker eettentje tijdens de lunch ontdekt waar we nog vaak terug zouden komen. Heerlijke pasta's en bovenal: airconditioning!


Dag 10 zijn we met de bus naar Sliema gegaan. Dit lag vlakbij en we hebben naast een flink stuk daar, ook via de boulevard (die kilometers lang is) teruggelopen naar het hotel, met hier en daar een terrasje en een plaatselijke dompel in de zee.


Dag 11 ging het Nederlandse stel met wie we al twee gezellige avonden hadden gehad weer naar huis. De koffers werden bij ons gestald en we zijn samen lekker een terrasje uit gaan zoeken. `s Middags bij het zwembad gedompeld en bijtijds naar het heerljke restaurantje teruggegaan met hen om gezellig samen af te sluiten en na nog een sprong onder onze douche hebben we ze uitgezwaaid en gingen wij op tijd naar bed voor dag 12.


Want op dag 12 hadden wij een excursie geboekt: we werden om kwart over zeven (!) opgehaald bij het hotel en gingen met een jeepsafari over Gozo, het naastgelegen eiland en vervolgens aan boord van een catamaran die in de Blue Lagoon op ons lag te wachten. Dit was eerlijk gezegd een beetje een tegenvaller. Het was namelijk heel heet, geen wind en: er waren zoveel kwallen dat je niet van boord kon springen! Voor ons dus geen gedompel in de Blue Lagoon. Dus hebben we de hele middag aan boord gezeten, ik uiteindelijk in de schaduw, want ondanks mijn bruine kleurtje begon ik nu toch wel erg rood te worden. Geluk is de catamaran daarna verder gaan varen en hebben we uiteindelijk toch nog even lekker kunnen zwemmen.

Dag 13 was het zaak om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Althans voor mij dan. Ik was toch wel rood gekleurd van het varen, maar niet zo rood dat het niet meer goed zou komen. Een dagje in de schaduw bij het zwembad (t-shirtje aanhouden) zou mijn huid veel goed doen. Nog even wat souvenirs voor de kids van broer gescoord en toen was het rode gloedje inmiddels weer redelijk bijgetrokken tot bruin.


Dag 14 was onze laatste echte dag, we waren de warmte inmiddels wel een beetje zat. De temperaturen in Nederland overdag hadden we daar `s nachts. Zelfs slapen onder een laken was teveel en na 2 weken intensief rondlopen door de verzengende hitte waren we redelijk zonder puf komen te zitten en hebben we deze dag dan ook weer al zwemmend en in de schaduw liggend doorgebracht, we hebben wel nog even een stuk gelopen door het centrum en over de boulevard voor de laatste indrukken. `s Avonds uitgebreid gegeten bij ons, inmiddels favoriete, restaurantje in Paceville. En toen rustig de koffer ingepakt, de laatste slokken borrel achterover gegooid en toen ging ineens om zes uur de wekker en ving de terugvlucht aan.


Malta: een onwijs leuke vakantiebestemming op slechts een paar uurtjes vliegen. Zowel het vakantie-aanbod als het locale leven is niet al te duur en alles is goed met het openbaar vervoer te doen. Maar na twee weken heb je echt het hele eiland gezien, dus langer hoef je zeker niet te gaan. Nog een kleine tip voor de fanatieke strandganger: Malta heeft op een paar mooie stranden na (waaronder Golden Bay) niet echt strand.
Pagango nieuwsbrief!

Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief met aanbiedingen & reisinformatie: